Collectie Van Humbeek Piron – Empire armstoel


In opdracht van de Provincie Vlaams Brabant (origineel afkomstig uit de collectie Van Humbeek Piron) is een empire armstoel gerestaureerd. Het betreft een zorgvuldig vervaardigde armstoel bestaande uit mahonie met gefineerde beukenhouten zittingsregels. De stoffering bestond uit een donkerrood-bruine lederen zitting en rugleuning. Zowel op de armleuningen als de voorpoten is een gedetailleerd snijwerk te zien in de vorm van acanthusbladmotieven en leeuwenpoten.

Omwille van het functionele gebruik was soliditeit en stabiliteit van de constructie en een nieuwe goede bekleding een vereiste. Hiervoor werd de gehele stoel ontmanteld en opnieuw verlijmd. Daarnaast werd de schellakvernis hersteld en ontbrekende delen aangeheeld.

ES_Voor_behandeling-verkleind

Voor de behandeling

resultaat

Na de behandeling