Museum Vleeshuis – Pleyel et Cie Pianino – Buffetpiano ca. 1830


Voor het Museum Vleeshuis Klank van de Stad in Antwerpen werd de vroeg 19de eeuwse buffetpiano gerestaureerd, met als doel de om de piano in de publieksruimte te kunnen opnemen. De piano bestaat uit 6 octaven en is in circa 1830 gebouwd door de fabrikant Pleyel et Cie Pianino uit Parijs. De piano is uitgevoerd in gespiegeld bloemahoniefineer met een palissander sierrand afgewerkt met een schellakvernis. Het meubelbeslag bestaat uit messing hang- en sluitwerk, pedalen, kaarsenhouders en handvatten. Het object was blootgesteld aan een extreem hoge relatieve luchtvochtigheid gecombineerd met directe waterschade waardoor zowel vanuit een constructief als esthetisch oogpunt een intensieve restauratie noodzakelijk was. Hierbij werden de ontbrekende delen aangeheeld en de storende gebreken in het lakwerk hersteld. Evenals de hechting tussen de drager en het fineerwerk en de constructie. Na de restauratie is ook de zijdeglans van de goudimitatie bij het messing beslag hersteld.

Piano-voor-behandeling

Voor behandeling

Na-behandeling-Piano

Na behandeling