Restauratie van de preekstoel, eikenimitatie deuren en het polychrome altaar in de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Brugge

In het kader van de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Brugge werd de restauratie van het houtwerk toegewezen aan de Belgische firma IPARC bvba. Als onderaannemer heeft Peters Houtrestauratie meegewerkt aan de restauratie van de in Rococostijl uitgewerkte preekstoel, de eikenimitatie binnendeuren en het Drie Sanctinnen- zijaltaar. De werkzaamheden vonden plaatst in het laatste kwartaal van 2017. 

De sierlijke, fijngesneden eiken preekstoel uit de OLV kerk in Brugge behoort tot een van de hoogst kwalitatieve preekstoelen uit de Vlaamse kerkgemeenschap. Het eikenhouten geheel met daarop lokale verguldingen (stralenkrans, wereldbol en toorts) had in de loop der jaren een vervuilde waslaag gekregen. Hierdoor was het uitzicht op het houtwerk donkerder en mat geworden. Om de mat- en dofheid op te heffen en de oorspronkelijke glans terug te kunnen geven is de gehele waslaag afgenomen. Als bijkomende ingreep zijn hiervoor de vergulde stralen lokaal gefixeerd en werden de losgekomen houten elementen opnieuw verlijmd. Vervolgens werd er een nieuwe waslaag aangebracht voor een heldere glanslaag.

De 19de eeuwse houtgeschilderde deuren met daarop briefpanelen, vertoonde over het gehele oppervlak een vervuilde laag in combinatie met fixatieproblematiek en diverse lacunes. Voor de restauratie was het noodzakelijk om het oppervlak te reinigen en de polychromielaag te fixeren. Na de fixatie en reiniging werden de lacunes gevuld en geretoucheerd. Om de deuren in hun functie te kunnen herstellen werd de constructie hersteld.  

Binnen de opdracht voor de restauratie van het altaar heeft IPARC diverse behandelingen uitgevoerd. Zowel een houtworm behandeling, als nieuwe verguldingen, oppervlaktereiniging en het aangevreten hout werd gestabiliseerd en waar nodig voorzien van nieuw snijwerk. De rol van Peters Houtrestauratie daarin was met name het reinigen van het altaar.  

De restauratie van de interieurwerken dat in 2011 van start ging bereikt het einde. De middenbeuk en de noordbeuk is nu weer te bezichtigen in Brugge. Hierna wordt als laatst de altaren aan de zuidzijde met onder andere, Madonna met het kind van Michelangelo, gerestaureerd. De volledige  heropening van de kerk zal plaats vinden medio 2019. Voor meer informatie lees het persbericht uit De Standaard nieuwsblad.